Keçiboynuzu Balı
Keçiboynuzu balı, arıların keçiboynuzu ağaçlarının nektarlarını toplaması sonucu oluşan monoflora adıyla bilinen bir bal türüdür. Monoflora ballar, arıların büyük çoğunlukla tek bir çiçek türünden topladıkları ve olgunlaştırdıkları ballara verilen isimdir. Çiçek balı olan doğal keçiboynuzu balı harnup çiçeğinden toplanılan nektarın kendine has aromasına sahiptir. Keçiboynuzu balı harnup balı olarak da bilinir ve harnup balı keçiboynuzu ağaçlarından yapılır. Keçiboynuzu balının tadı ve kokusu diğer ballardan oldukça farklıdır ve farklı tatlarda bal denemek isteyenler için idealdir. Akdeniz ikliminin yaşandığı yörelerde sonbahar zamanlarında keçiboynuzu ağaçları çiçek açar ve harnup balı ekim, kasım aylarında az miktarda elde edilir. Sonrasında ise farklı tatlar denemek isteyenlerin sofralarına ve damak tadına bu lezzeti getirmek kalır.
Datça Keçiboynuzu Balı
Akdeniz bölgesinin kırsal ve tarıma elverişsiz bölgelerinde kendi halinde yetişen keçiboynuzu ağacı doğal yollarla çiçeklenir. Arılar büyük çoğunlukla bu çiçeklerden nektarını toplasa da keçiboynuzu balının içerisinde bazı yabani kır çiçeklerin de nektarları bulunur. Marmaris keçiboynuzu balı ve Datça keçiboynuzu balı o yörenin kendine ait yabani çiçeklerinin aromasını bulundurur. Keçiboynuzu balının kaliteli olması için bol güneşe ve mineralli kurak topraklara ihtiyaç vardır. Datça gibi yazları sıcak ve yazları toprakları kurak yörelerde, bitkiler topraktaki çok az suyu almaya çalışırken toprağın minerallerini de fazlasıyla alırlar. Suyu az aldığı için nektarı da az salgılar fakat olgunlaşan ballar oldukça kıvamlı ve zengin bir aromaya sahip olur. Suya kolay ulaşan bitkiler fazla nektar verir fakat içeriği, kurak toprakta yetişen bitkilerin verdiği nektarlar gib, faydalı mineral dolu değildir. Datça keçiboynuzu balı arılarımızın, doğal Datça’nın el değmemiş topraklarında yetişen keçiboynuzu ağaçlarının nektarlarından bal yapmaları ile elde edilmiştir. Diğer ballara nazaran az miktarlarda üretildiğinden dolayı keçiboynuzu balı Datça çeşitleri çoğunlukla küçük gramajlardadır.
Keçiboynuzu Balı Özellikleri
Bal yeryüzündeki en önemli şifa kaynaklarından birisidir ve her balın kendine özgü faydaları vardır. Keçiboynuzu balı özelliklerine ve faydalarına değinecek olursak; çiçek balına göre daha fazla vitamin ve mineral içerir, özellikle kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Sabah kahvaltılarında ya da öğün aralarında tatlı ihtiyacını karşılarken gerekli vitaminleri ve mineralleri alabileceğiniz lezzetli ve doğal bir çözümdür. Bu nedenler sayesinde diş ve dişetleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda E vitamini içermesiyle öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa iyi gelir. En büyük faydaları ise akciğer ve kalple ilgili hastalıklarda yardımcı tedavi olabilmesidir. Keçiboynuzu balı kalbe faydalıdır, çarpıntıyı önler, insan vücuduna giren radyasyonu dışarı atar. Akciğerler için ise balgam söktürücü etkisi vardır, bronşları açar, nefes darlığında oldukça etkilidir. Astım tedavisinde ise oldukça yardımcı bir alternatif tedavi yöntemidir. Akciğer kanseri hastalarında radyoterapiye sebebiyle fibröz doku oluşabilmektedir. Bu da ciğerlerde ödeme ve zor nefes almaya neden olur. Keçiboynuzu balı, akciğere yönelik olan bu ödemi ortadan kaldırır. Düzenli ve belirtilen miktarlarda kullanıldığında keçiboynuzu balının faydaları saymakla bitmez. Yetişkinlerde 6 ila 10 tatlı kaşığı (50-80 gram) kadar tüketilebilir fakat çocuklarda günlük tüketim miktarının vücut ağırlığına göre (1 kg - 1 gr) belirlenmesi tavsiye edilir. Bal ürünlerinin doğal olmasına rağmen 1 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Keçiboynuzu Balı Fiyatları
Keçiboynuzu balı fiyatları ürünün üretim sıklığına ve gramajlarına göre değişiklik gösterebilir. Keçiboynuzu balı sadece ekim ve kasım aylarında az miktarlarda elde edildiğinden dolayı fiyatı diğer ballara göre daha pahalı olabilir. Fakat zengin içeriği ve lezzeti sayesinde tüketenlerin vazgeçemeyeceği bir bal türüdür. Sitemizden 7/24 sipariş verebilir ve ürünlerinizin tadını çıkarabilirsiniz.